<< Terug
In de Schoolstraat stond destijds de 'melkerij'. Dit gebouw stond tussen de woning van het gezin Hugo Langenaeken en Martha Roeffart (Knapenstraat 31) en het schoolhuis (Knapenstraat 25). Oudere inwoners hebben het zeker nog gekend. Het gebouw werd het laatst bewoond (tot begin 1961) door John Peeters en Lilly Hermans (thans Kertsbornstraat 59) en enkele jaren later afgebroken. De kelders zijn nog lang daarna zichtbaar gebleven. Zelfs de oudste inwoners kunnen zich niet meer herinneren dat deze 'melkerij' nog in bedrijf was. Dat betekent dat de economische activiteiten ten laatste in het begin van de 20ste eeuw gestopt zijn.

Ik vond een krantenartikel van 1903 dat onder de titel 'Feest te Widoye' als volgt berichtte:
'Het was verleden zaterdag volop feest in 'Bedeuke'. De Melkerij had een feest aangeboden aan haren gewezen zaakvoerder Eerw. Heer Cornelis, over korten tijd nog pastoor in deze parochie, ter gelegenheid van zijn aanstaande vertrek naar zijn geboortedorp. Al de leden van de melkerij, ten getalle van 32 maar, woonden het feestmaal bij en hadden eraan gehouden, aan hun gewezen bestuurslid, eenen blijk van erkentenis en genegenheid te geven. Den Eerw. Heer Knapen, tegenwoordig pastoor van Widoye, verwelkomde zijnen voorganger in eene lijsterrijke toespraak en noemde hem de stichter en de ziel der melkerij. Eerw. Heer Cornelis bedankt voor het gulhartig onthaal en brengt hulde aan zijnen opvolger; hij vindt de eer hem aangedaan overdreven en meent dat deze eerder aan mijnheer pastoor Derwa toekomt. M. Derwa bedankt voor de te loffelijke woorden die men hem komt toe te sturen; hij zegt dat deze woorden niet in evenredigheid zijn met de diensten die hij bewezen heeft en legt ze ten laste aan de ootmoedigheid van E.H. Cornelis. Na nog een dankwoord van den voorzitter M. Breuls, wierd er geschonken en gezongen tot laat in den avond. Een goede dag voor de vrede in ons nederig dorpje'.

In 'De Postrijder' van 28/09/1907 duikt de melkerij opnieuw op. Het is een verslag van de Provinciale Tentoonstelling te Sint-Truiden. We vinden Widooie terug in de wedstrijd van 'versche boter van handmelkerijen'. Widooie behoort duidelijk tot de kleinere melkerijen aangezien er ook een rangschikking is voor stoommelkerijen. De uitslag van de handmelkerijen is als volgt: '1ste prijs, melkerij van Freeren, met 95 punten, buiten wedstijd, melkerij van Averbode, met 94 punten, 2de prijs, melkerij van Meldert met 90 punten, 3de prijs, melkerij van Schoot met 85 punten, 4de prijs melkerij van Rutten met 65 punten, 5de prijs melkerij van Rosmeer met 55 punten, 6de prijs melkerij van Webede met 52 punten, 7de prijs melkerij van Hoesselt met 50 punten.' Webede of Widooie was op het nippertje geslaagd.

Het is niet duidelijk wat de 'melkerij' te Widooie precies inhield. Onderzoek op het Kadoc te Leuven heeft enkel aan het licht gebracht dat de boerengilde van Widooie pas op 24/10/1954 gesticht werd door de heer Hamels met Stany de Schaetzen van Brienen als voorzitter. Op 17/04/1973 fuseerde de boerengilde met deze van Bommershoven.